
Wielu smakoszom zielonej herbaty przepis ten przypadnie do gustu. Jej kombinacja z cynamonem i kurkumą stanowi bowiem doskonały naturalny lek przeciwzapalny. Połączenie wszystkich składników mocno odżywia organizm oraz smakuje wyśmienicie! Poniżej omówimy główne korzyści zdrowotne każdego ze składników, a następnie zajmiemy się tym, o czym naprawdę chcielibyście wiedzieć, czyli jak zrobić taką herbatę!
Korzyści zdrowotne:
Zielona herbata:
Silne korzyści zdrowotne zielonej herbaty wynikają z wysokiego stężenia polifenoli – silnego przeciwutleniacza. Pomaga on neutralizować wolne rodniki (cząsteczki uszkadzające komórki) oraz zwalczać choroby przewlekłe. Dzięki temu zielona herbata :
- stabilizuje poziom cukru we krwi i zapobiega cukrzycy
- zmniejsza stan zapalny w jelitach, który może powodować choroby, takie jak IBS lub Crohna
- pomaga zapobiegać rakowi
- obniża poziom złego cholesterolu i podnosi poziom dobrego cholesterolu
- obniża ryzyko chorób serca
- poprawia funkcjonowanie wątroby
- pomaga w utracie wagi
- zmniejsza stan zapalny
- poprawia funkcje poznawcze
To tylko niektóre z wielu udowodnionych przez naukę korzyści zdrowotnych. Wciąż nie jesteś przekonany, że powinieneś skusić się na ten smaczny naturalny lek przeciwzapalny? Czytaj dalej, aby dowiedzieć się o zaletach cynamonu i kurkumy!
Cynamon:
Naukowcy odkryli, że spośród dwudziestu sześciu najbardziej popularnych pod względem korzyści leczniczych oraz poziomów przeciwutleniaczy ziół i przypraw na świecie, cynamon znajduje się na pierwszym miejscu! Oto, co cynamon może zrobić dla twojego ciała:
- świetne źródło manganu i wapnia
- świetne źródło przeciwutleniaczy
- zawiera właściwości przeciwzapalne
- poprawia zdrowie serca
- obniża poziom cukru we krwi
- chroni funkcjonowanie mózgu
- zmniejsza ryzyko raka
- potrafi zwalczać alergie
- jest naturalnym środkiem przeciwgrzybiczym i przeciwbakteryjnym
- wzmacnia układ odpornościowy
Kurkuma
Z kolei kurkuma stosowana jest ze znakomitym rezultatem od ponad 4000 lat w leczeniu wielu schorzeń. Badania pokazują, że może pomóc zwalczać infekcje oraz niektóre nowotwory, zmniejszać stany zapalne i leczyć problemy trawienne.
Oto pięć głównych zalet kurkumy:
- zmniejsza stan zapalny
- zmniejsza ryzyko raka
- pomaga w trawieniu
- promuje zdrowie mózgu i serca
- pomaga łagodzić objawy zapalenia stawów
Zachęcam rzucić okiem jeszcze do wpisu „Rośliny lecznicze- 12 potężnych przypraw wspomagających leczenie„. Teraz, gdy przypomnieliśmy sobie o potężnych właściwościach naturalnych składników, zajmijmy się przygotowywaniem herbaty!
Jak zrobić naturalny lek przeciwzapalny w postaci cynamonowo-kurkumowej mrożonej herbaty antyzapalnej?
Nic prostszego!
Składniki:
- 1-2 łyżki stołowe zielonej herbaty (lub torebki – polecam sypaną)
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/8 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka miodu/syropu klonowego
- plasterek cytryny (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
Wsypujemy do zaparzacza herbatę, cynamon oraz kurkumę. Zalewamy gorącą wodą około połowy prasy francuskiej i po zamieszaniu pozostawiamy na 3-5 minut, po czym przelewamy do filiżanki. Gdy przestygnie dodajemy kostki lodu. Kiedy napar osiągnie temperaturę pokojową, dodajemy miód/syrop klonowy, przelewamy do kubka i pijemy! Można dodać plaster cytryny.
Jeśli używasz herbaty w torebce zagrzej filiżankę wody i dodaj do niej torebkę z herbatą, pozostaw na kilka minut (2-3 jeśli ma działać pobudzająco, powyżej 3 minut, gdy chcemy się zrelaksować), następnie dodaj pozostałe składniki.
Smacznego!
Źródła: 1
Dziękuję!:)
<3
Dziękuję !
Na zdrowie!
Schemat zadbany w każdym szczególe! Godne polecenia 🙂